Het huren van extra opslagruimte is dit jaar extra populair, nu mensen in coronatijd meer met hun huis bezig zijn.

De prijsverschillen zijn groot, dus vergelijken loont. Wees ook alert op bijkomende kosten

Daarnaast spelen bij de huur van opslagruimte andere aspecten mee, zoals bereikbaarheid en opzegtermijn

Wie een garagebox koopt betaalt vanaf 2021 meer overdrachtsbelasting

Voor wie teveel spullen heeft of krap behuisd is, is extra opslagruimte of een garagebox een ideale oplossing. Gelukkig is er veel keuze, maar dit leidt ook tot een luxeprobleem: de verschillen in prijs, voorwaarden en geboden service zijn erg groot.

Waar moet je op letten? En kun je eigenlijk beter een box huren of kopen?


Oriënteer je breed

De bekendste verhuurders van opslagboxen zijn Shurgard (met meer dan 60 vestigingen in ons land) en Allsafe Mini Opslag (met 36 vestigingen). Daarnaast zijn er nog meer opslagbedrijven met een of meer vestigingen, zoals Inboedelhotel, GaragePark, Easybox, Kubox Opslagruimte, Boxx.nl en Opslag XL.

Sommige partijen hebben een landelijke dekking; andere zijn vooral geconcentreerd in de Randstad.

Het loont de moeite om nog meer opties te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan Storage Share, dat ruimte biedt in leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden. De huren zijn soms net wat lager dan bij de bekende opslaglocaties. Een nadeel is wel dat de huurperiode niet onbeperkt is: als het pand een nieuwe bestemming krijgt, moeten de opslagruimtes worden leeggehaald.

Ook kun je een loods, garage of schuur huren bij een particulier. Omdat dit geen professionals zijn, is het wel verstandig om alle afspraken, over bijvoorbeeld de prijs, opzegtermijn en aansprakelijkheid bij diefstal of schade zwart op wit te zetten. Bovendien zijn niet alle ruimtes verwarmd en goed beveiligd.

Moet je spullen tijdelijk opslaan vanwege een verhuizing, dan kun je overwegen om dit uit te besteden bij een verhuisbedrijf, dat de inboedel in een container laadt en later aflevert bij je nieuwe woning. De tarieven zijn vaak een stuk lager dan bij een regulier opslagbedrijf, maar daar staat wel tegenover dat je tussentijds niet bij je spullen kan.


Prijzen: vaak appels met peren vergelijken

Uiteraard is de prijs van groot belang. Het is echter lastig om prijzen te vergelijken, want tarieven zijn afhankelijk van veel factoren, zoals de inhoud van de box, de locatie en de duur van het huurcontract. Hierdoor ben je al snel appels met peren aan het vergelijken. Kijk ook of bij het geboden tarief de btw is inbegrepen. Dit is niet overal het geval.

Er zijn opslagbedrijven die stunten met prijzen. Dan is bijvoorbeeld de eerste maand gratis of krijg je een forse korting in de eerste drie maanden. Dat klinkt vaak aanlokkelijk, maar kijk wel of er addertjes onder het gras zitten. Als je bijvoorbeeld verplicht bent om minimaal een jaar een box te huren, ben je per saldo misschien duurder uit.

Wat het extra gecompliceerd maakt is dat veel opslagbedrijven hun tarieven niet op internet plaatsen. Je zult een afspraak moeten maken om te bespreken welke box voor jou geschikt is en welk prijskaartje daaraan hangt.


Hoeveel ruimte heb ik nodig?

De eerste stap in je zoektocht is kijken hoeveel ruimte je nodig hebt. Veel verhuurorganisaties hebben een ruimtecalculator waarmee je snel een beeld kunt krijgen. Maar het valt op dat de uitslagen van de berekeningen nogal uiteen lopen, dus meer dan een indicatie is het niet.

Het is natuurlijk zonde van het geld als je een te grote ruimte huurt. Maar een te krappe box is ook vervelend, omdat je dan het risico loopt dat je spullen beschadigd raken omdat je alles in de ruimte probeert te proppen. Probeer dus een goede inschatting te maken.

Er zijn ook verhuurbedrijven waar je gratis kunt switchen naar een kleinere of grotere box. Die flexibiliteit kan prettig zijn.


Grote prijsverschillen tussen aanbieders opslagruimte

Om een beeld te krijgen van de prijsverschillen, gaan we op zoek naar een opslagbox van ongeveer 13,5 m3 in Amersfoort; de inhoud van een ruime slaapkamer.

De prijzen van aanbieders lopen uiteen van circa 60 tot 80 euro per maand. Je kunt dus 240 euro per jaar besparen door voor de goedkoopste partij te kiezen.


Kijk eens wat verder weg

Is afstand voor jou geen groot probleem, dan is het slim om ook wat verder weg te kijken. Zo betaal je voor een box van 12 m3 bij Allsafe Amersfoort 63 euro per maand, terwijl je in Utrecht al terecht kunt voor 48 euro: een verschil van 180 euro per jaar.

Heb je weinig ruimte nodig en verwacht je er niet vaak naartoe te gaan, dan kun je ook overwegen om je inboedel op te slaan bij een van de 20 vestigingen van het Inboedelhotel. Hier betaal je voor elke box (van 7 tot 12 m3) 10 tot 13 euro per week, afhankelijk van de opzegtermijn. Dit komt neer op 40 tot 52 euro per maand: een stuk voordeliger dus dan bij de meeste andere self-storage-bedrijven.

Bij Inboedelhotel moet je wel, elke keer als je bij je spullen wil, 16 euro betalen. Ook moet je een bezoekje vooraf aankondigen, zodat de container voor je klaar staat.


Wees alert op bijkomende kosten

Kijk als je prijzen gaat vergelijken kritisch wat bij de prijs is inbegrepen. Sommige opslagbedrijven rekenen bijkomende kosten, zoals administratiekosten, een verplichte verzekering, kosten voor elektra of verwarming of de aankoop van een slot om de box mee af te sluiten. Dat kan behoorlijk aantikken.

Vaak ben je ook borg verschuldigd, die je na afloop terug krijgt als je de box in goede staat oplevert.


Heb ik een verzekering nodig?

Veel verhuurbedrijven eisen dat je inboedel is verzekerd. Sommige partijen proberen je een verzekering aan te smeren (en soms moet je deze zelfs verplicht bij hen afsluiten), maar dat is niet altijd nodig.

Veel inboedelverzekeringen verzekeren onder bepaalde voorwaarden ook spullen die extern zijn opgeslagen. Maar er zijn ook partijen die dit niet doen of slechts tijdelijk dekking bieden, dus kijk goed naar de algemene voorwaarden. Check ook of het verzekerde bedrag hoog genoeg is.

Het kan verstandig zijn om over te stappen naar een verzekeraar met betere voorwaarden en een hogere dekking.


Let op de opzegtermijn bij huur opslagruimte

Behalve de prijs zijn ook de voorwaarden van belang. Vaak ben je voordeliger uit als je een contract voor een halfjaar of een jaar afsluit. Weet je vooraf zeker dat je langere tijd spullen moet opslaan, dan kun je daarmee veel geld besparen. Maar je bent wel minder flexibel. Heb je de box niet meer nodig, dan zit je aan het contract vast.

Heb je veel spullen die je langere tijd niet kwijt kunt, dan kun je je sowieso afvragen of het niet voordeliger is om ze weg te doen. Voor een opslagbox van 12 m3 betaal je ruim 700 euro per jaar. Zijn de spullen die je opslaat dat waard?


Krijg je waar voor je geld?

Kijk ook wat je voor de prijs krijgt geleverd. Voor kostbare en kwetsbare spullen, zoals antiek papieren en elektronica, is het belangrijk dat de opslagruimte droog en verwarmd is. Ben je van plan om in de ruimte te klussen, dan is de aanwezigheid van elektriciteit een must.

Daarnaast wil je natuurlijk dat je spullen veilig zijn opgeslagen. Kijk dus goed hoe de ruimte is beveiligd.

Wil je vaak bij je spullen kunnen, dan zijn ruime openingstijden fijn.

Sommige partijen bieden een gratis aanhangwagen of bus aan, zodat je je spullen makkelijk en voordelig kunt vervoeren. Ook zijn er opslagbedrijven die de container gratis voor je huis neerzetten en ophalen zodra je hem hebt volgegooid.


Garagebox: kopen of huren?

Het voordeel van een box huren is dat je flexibel bent. Met inachtneming van de opzegtermijn kun je er zo vanaf.

Heb je langere tijd opslagruimte nodig, omdat je bijvoorbeeld een te klein huis hebt, dan kun je ook overwegen om een garagebox of garage te kopen. De prijzen lopen flink uiteen, van 10.000 euro tot 60.000 euro.

Het voordeel van kopen is dat je kunt profiteren van een eventuele waardestijging, al loop je natuurlijk ook het risico op een prijsdaling. Ook kun je overwegen om de box later te verhuren. Dat kan een mooi rendement opleveren, terwijl de onderhoudskosten laag zijn.

Als je hiervoor een lening moet afsluiten, ben je natuurlijk wel rente verschuldigd. Deze is alleen aftrekbaar als de ruimte bij de woning hoort. Denk bijvoorbeeld aan een garage die aan het huis vast zit of op eigen terrein staat of aan een opslagruimte in jouw appartementengebouw.

In andere gevallen valt de garage in box 3 van de inkomstenbelasting en moet je over de waarde minus schulden vermogensbelasting betalen.


Let op: overdrachtsbelasting stijgt in 2021

Houd er verder rekening mee dat je overdrachtsbelasting bent verschuldigd bij de aankoop van een garage(box). Maakt de garage deel uit van je huis, dan moet je over de overnamesom 2 procent belasting betalen.

Koop je een losse garage die niet tot je woning gerekend kan worden, dan betaal je een stuk meer: 6 procent. Dit wordt volgend jaar verhoogd naar 8 procent. Overweeg je om een garage te kopen, wees er dan dus snel bij.


Let op extra kosten: ozb-belasting en verzekering

Verder ben je de gemeentelijke ozb-belasting verschuldigd over de WOZ-waarde en moet je soms een bijdrage leveren aan de Vereniging van Eigenaren, waarmee bijvoorbeeld het onderhoud, een opstalverzekering en beveiliging van het pand worden bekostigd.

Ben je ondernemer, dan kun je de box misschien op naam van je bedrijf zetten. Dat levert een mooie aftrekpost op.

Zet dus alle plussen en minnen goed op een rij voor je een besluit neemt.

LEES OOK: Fiscale eindejaarstips 2020: zo bespaar je door slim te schuiven met de hypotheekrente, giften, zorgkosten en de aankoop van een woning